Η Φάβα Σαντορίνης είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Παρά την απλότητα των υλικών της, η φάβα καταφέρνει να είναι ιδιαίτερα θρεπτική και γευστική. Κατάγεται από τα νησιά του Αιγαίου, με την πιο διάσημη εκδοχή της να προέρχεται από τη Σαντορίνη, όπου παρασκευάζεται από φάβα που καλλιεργείται στο νησί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στο παρόν άρθρο, θα εξερευνήσουμε την κλασική συνταγή φάβας και θα δώσουμε δύο ενδιαφέρουσες παραλλαγές που προσθέτουν νέα γεύση και υφή σε αυτό το παραδοσιακό πιάτο.
Η Κλασική Συνταγή Φάβας
Η κλασική συνταγή είναι απλή και βασίζεται σε λίγα, αλλά πολύ προσεκτικά επιλεγμένα υλικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα βελούδινο πουρέ με πλούσια γεύση που σερβίρεται συνήθως με ελαιόλαδο, λεμόνι και κρεμμύδι.
Υλικά:
- 250 γρ. φάβα Σαντορίνης
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 δαφνόφυλλο
- 60 ml ελαιόλαδο
- Χυμός από 1 λεμόνι
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
- Νερό (περίπου 1 λίτρο)
- Ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
- Ξεπλύνετε τη φάβα κάτω από τρεχούμενο νερό για να απομακρύνετε τυχόν ακαθαρσίες.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε τη φάβα, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το δαφνόφυλλο και το νερό.
- Φέρτε το μείγμα σε βρασμό, στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 40-50 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά και αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
- Όταν μαλακώσει πλήρως και το μείγμα έχει αποκτήσει παχύρρευστη υφή, αφαιρέστε το δαφνόφυλλο.
- Προσθέστε το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και πολτοποιήστε τη φάβα με ένα ραβδομπλέντερ ή περάστε την από το μύλο λαχανικών μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
- Προσθέστε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και ανακατέψτε καλά.
- Σερβίρετε την ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου, με έξτρα ελαιόλαδο και φέτες κρεμμυδιού από πάνω.
Η Κλασική συνταγή φάβας είναι ένα απλό και θρεπτικό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό, συνοδευτικό ή ακόμα και ως κύριο πιάτο μαζί με φρέσκο ψωμί. Ωστόσο, αν θέλετε να πειραματιστείτε, υπάρχουν διάφορες παραλλαγές που μπορείτε να δοκιμάσετε.
Παραλλαγή Α. Φάβα με Καραμελωμένα Κρεμμύδια και Κάππαρις
Η πρώτη παραλλαγή είναι με καραμελωμένα κρεμμύδια και κάπαρη. Τα καραμελωμένα κρεμμύδια προσθέτουν γλυκύτητα και βάθος γεύσης, ενώ η κάπαρη προσδίδει μια αψάδα που ισορροπεί τη γεύση του πιάτου.

Υλικά:
- Τα ίδια υλικά όπως η κλασική συνταγή, συν:
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη, ξεπλυμένη
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (για τα κρεμμύδια)
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Ετοιμάστε την όπως στην κλασική συνταγή και κρατήστε τη ζεστή.
- Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε τα κομμένα κρεμμύδια και τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά. Μαγειρέψτε τα κρεμμύδια αργά, ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Προσθέστε την κάπαρη και συνεχίστε να μαγειρεύετε για άλλα 2-3 λεπτά.
- Σερβίρετε τη φάβα σε ένα πιάτο και από πάνω προσθέστε τα καραμελωμένα κρεμμύδια και την κάπαρη. Μπορείτε να προσθέσετε και έξτρα ελαιόλαδο αν θέλετε.
Αυτή η παραλλαγή προσθέτει μια ιδιαίτερη γευστική διάσταση, με τη γλυκύτητα των κρεμμυδιών να αναδεικνύει την αλμύρα της κάππαρις. Είναι ιδανική για όσους θέλουν να δώσουν μια πιο gourmet πινελιά στο παραδοσιακό πιάτο.
Παραλλαγή Β. Φάβα με Ψητές Ντομάτες και Μάραθο
Η δεύτερη παραλλαγή προσθέτει ψητές ντομάτες και μάραθο, δίνοντας στο πιάτο μια φρέσκια, ελαφρώς γλυκιά και αρωματική γεύση. Ο μάραθος με το ελαφρώς γλυκάνισο άρωμα του συνδυάζεται υπέροχα με τη γήινη γεύση της φάβας.

Υλικά:
Τα ίδια υλικά όπως η κλασική συνταγή, συν:
- 4 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
- 1 κουταλάκι του γλυκού μάραθο (ή 1 μικρό φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες)
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (για το ψήσιμο)
- Μερικά κλωναράκια φρέσκο μάραθο για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
- Ετοιμάστε τη φάβα Σαντορίνης όπως στην κλασική συνταγή και κρατήστε τη ζεστή.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C.
- Απλώστε τις φέτες ντομάτας σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, αλάτι πιπέρι και πασπαλίστε με το μάραθο. Ραντίστε με ελαιόλαδο.
- Ψήστε τις ντομάτες στο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα στις άκρες.
- Σερβίρετε τη φάβα σε ένα πιάτο και από πάνω προσθέστε τις ψητές ντομάτες. Γαρνίρετε με φρέσκα κλωναράκια μάραθου και προσθέστε έξτρα ελαιόλαδο αν θέλετε.
Αυτή η παραλλαγή είναι ιδανική για τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ντομάτες είναι στην εποχή τους και γεμάτες γεύση. Η γλυκιά οξύτητα της ντομάτας σε συνδυασμό με το αρωματικό μάραθο προσφέρει μια δροσιστική νότα στη φάβα, δημιουργώντας ένα ελαφρύ και χορταστικό πιάτο.
Το άρθρο αυτό αποτελεί μια προσφορά του olivenflower.gr, που προσφέρει αξιόπιστη ενημέρωση και συνταγές εμπνευσμένες από την ελληνική παράδοση. Στο κατάστημα μας θα βρείτε καλλυντικά, σαπούνια, βότανα, έλαια, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια.