Τι Είναι το Αλάτι Μεσολογγίου;
Το αλάτι Μεσολογγίου είναι ένα φυσικό θαλασσινό αλάτι που συλλέγεται με παραδοσιακές μεθόδους από τις αλυκές του Μεσολογγίου, μια από τις πιο καθαρές και πλούσιες σε μικροοργανισμούς περιοχές αλατοσυλλογής στην Ευρώπη. Δεν υπόκειται σε χημική επεξεργασία, δεν λευκαίνεται και δεν περιέχει πρόσθετα, κάτι που το καθιστά 100% φυσικό προϊόν.
Φυσικό θαλασσινό αλάτι πώς παράγεται
Το φυσικό θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου παράγεται με έναν απόλυτα φυσικό και παραδοσιακό τρόπο, χωρίς τη χρήση μηχανικής ή χημικής επεξεργασίας. Η διαδικασία ξεκινά από τις αλυκές του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών, μια από τις πιο αγνές και προστατευμένες περιοχές της Ευρώπης, με πλούσια οικολογική αξία.
Εκεί, το θαλασσινό νερό διοχετεύεται σε διαδοχικές δεξαμενές (τα λεγόμενα “τηγάνια”), όπου αφήνεται να εξατμιστεί φυσικά από τη ζέστη του ήλιου και τη βοήθεια των ανέμων. Καθώς η στάθμη του νερού μειώνεται, σχηματίζονται σταδιακά κρύσταλλοι αλατιού στον πυθμένα. Αυτοί οι κρύσταλλοι συλλέγονται με το χέρι ή με απλά μέσα, ώστε να διατηρηθεί η φυσική τους δομή και καθαρότητα.
Μετά τη συλλογή, το αλάτι αφήνεται να στραγγίξει και να στεγνώσει στον ήλιο, χωρίς καμία επεξεργασία ή προσθήκη χημικών ουσιών. Έτσι διατηρεί:
- την υγρασία του (σε φυσιολογικά επίπεδα)
- την γεμάτη γεύση
- και όλα τα πολύτιμα ιχνοστοιχεία (μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο)
Οι αλυκές του Μεσολογγίου λειτουργούν εδώ και αιώνες και θεωρούνται από τις πιο καθαρές και ποιοτικές αλυκές στην Ευρώπη, ενώ το αλάτι που παράγεται εκεί εισάγεται και σε άλλες χώρες ως υψηλής ποιότητας φυσικό προϊόν.

Φυσικό θαλασσινό αλάτι Ιδιότητες
Το φυσικό αλάτι Μεσολογγίου ξεχωρίζει για τη γεύση, τη φυσική του σύνθεση και τα μικροθρεπτικά του στοιχεία. Παρακάτω θα βρείτε τις βασικές του ιδιότητες:
Φυσικές και Διατροφικές Ιδιότητες:
- 100% φυσικό θαλασσινό αλάτι, χωρίς χημική επεξεργασία
- Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία: μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο
- Περιέχει λιγότερο νάτριο σε σύγκριση με το επεξεργασμένο αλάτι
- Έντονη, γεμάτη γεύση – χρειάζεται μικρότερη ποσότητα
- Χωρίς πρόσθετα, τεχνητές ουσίες ή αντισυσσωματικά
- Ιδανικό για καθαρή διατροφή (clean eating) και φυσικό μαγείρεμα
- Υποστηρίζει την ισορροπία ηλεκτρολυτών στον οργανισμό
- Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος
- Προέρχεται από προστατευόμενη περιοχή υψηλής οικολογικής αξίας
- Στηρίζει την ελληνική αγροτική παραγωγή και οικονομία
Κατά
- Επειδή είναι ανεπεξέργαστο, μπορεί να έχει πιο υγρή μορφή
- Ορισμένες φορές περιέχει μικροσωματίδια από το φυσικό περιβάλλον
Χρήσεις στην Κουζίνα
Το Φυσικό θαλασσινό αλάτι είναι πολυμορφικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε:
- Μαγειρική και ψήσιμο (λαδερά, κρέας, ψάρι)
- Ψωμιά, πίτες και ζυμάρια
- Σαλάτες και ωμά πιάτα, για πιο φυσική και γεμάτη γεύση
- Τουρσιά και παραδοσιακές συνταγές
- Ακόμη και σε καλλυντικές χρήσεις (scrub, άλατα μπάνιου)
Συμβουλή: Μπορεί να έχει πιο “τραχιά” υφή. Τρίψτε το ελαφρώς ή χρησιμοποιήστε μύλο για πιο ομοιόμορφη κατανομή.
Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)
- Περιέχει ιώδιο το αλάτι Μεσολογγίου;
Όχι απαραίτητα. Εκτός αν αναγράφεται στη συσκευασία, το φυσικό αλάτι δεν είναι εμπλουτισμένο με ιώδιο. - Είναι κατάλληλο για δίαιτα;
Ναι, επειδή έχει πιο έντονη γεύση, χρησιμοποιείται σε μικρότερη ποσότητα. Ωστόσο, όπως κάθε αλάτι, χρειάζεται μέτρο. - Γιατί είναι πιο ακριβό από το κοινό αλάτι;
Επειδή παράγεται με φυσικό τρόπο, σε περιορισμένες ποσότητες, χωρίς βιομηχανική επεξεργασία και με σεβασμό στο περιβάλλον.
Γιατί να Επιλέξετε το Αλάτι Μεσολογγίου από το Olive n Flower
- 100% φυσικό & ελληνικό
- Συσκευασμένο με προσοχή για να διατηρεί τη φρεσκάδα του
- Ιδανικό για καθημερινή χρήση αλλά και gourmet εφαρμογές
- Στηρίζουμε τοπικούς παραγωγούς και την αυθεντική γεύση της Ελλάδας
- Δείτε το Αλάτι Μεσολογγίου στο eshop μας