Το καστορέλαιο, γνωστό και ως ρητινέλαιο, κικινέλαιο ή ρετσινόλαδο είναι ένα είδος φυτικού ελαίου το οποίο προέρχεται από ένα τροπικό φυτό «Ρίκινος ο Κοινός» της οικογένειας των Ευφορβιδών. Ως έλαιο αν και διαθέτει μια απόχρωση υποκίτρινου και δεν έχει ιδιαίτερο άρωμα, παρόλα αυτά είναι ένα από τα πιο σημαντικά βιομηχανικά έλαια και υπήρξε από τα πρώτα εξαγώγιμα διεθνή εμπορικά προϊόντα.
Ο Ηρόδοτος πρώτος αναφέρει και σχολιάζει την χρήση του Καστορέλαιου απ’τους Αιγυπτίους οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το έλαιο για φωτισμό και επάλειψη του σώματος, γεγονός το οποίο επαληθεύεται καθώς σπόροι του «Ρίκινου του Κοινού» (Ricinus communis) έχουν βρεθεί σε αιγυπτιακούς τάφους, χρονολογουμένους από το 4000 π.Χ. Ακόμη, συχνή χρήση του γίνεται στην Κίνα από γιατρούς όπου το χορηγούσαν σε νόσους των εσωτερικών οργάνων και από απλούς ανθρώπους στην μαγειρική. Περίπου τον 4αιώνα π.Χ. γίνεται εισαγωγή του και στον ελλαδικό χώρο.
Γενικά αναφέρονταν ως αιγυπτιακό προϊόν για το άναμμα λυχνιών κι την παρασκευή αλοιφών, όμως ο Διοσκουρίδης επισημάνει ότι η χρήση του προϊόντος ήταν αποκλειστικά και μόνο στην ιατρική. Ιδίως τον Μεσαίωνα αντιμετώπιζαν διάφορες δερματικές νόσους με την επάλειψη καστορέλαιου.
Μετέπειτα ανακαλύφθηκαν και άλλες ιδιότητες του ελαίου με επωφελή δράση για το ανθρώπινο σώμα. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Ε θεωρείται δραστικό στοιχείο για την καταπολέμηση της γήρανσης του δέρματος, της ξηροδερμίας, της δερματίτιδας, των ηλιακών εγκαυμάτων και γενικά των δερματικών νόσων.
Το κύριο συστατικό του Καστορέλαιου (περιεκτικότητα μέχρι και 95%), (Ricinoleic Acid). Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε Omega-9 λιπαρά οξέα. Τα οξέα αυτά παρουσιάζουν αξιοσημείωτες αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες και για το λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια, το Καστορελαιο έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές για την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων όπως λ.χ. είναι η ακμή.
Παράλληλα, το Καστορέλαιο είναι ένα πρώτης τάξης προϊόν ενυδάτωσης, καθώς έχει την ιδιότητα να «παγιδεύει» την υγρασία της επιδερμίδας – εμποδίζοντας την αφυδάτωση και την πρόωρη γήρανση της.
Leave a reply