Η φάβα Σαντορίνης είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής γαστρονομίας. Αν και βασίζεται σε απλά υλικά, καταφέρνει να ξεχωρίζει με τη βελούδινη υφή και την πλούσια, γήινη γεύση της. Προερχόμενη από το ηφαιστειακό έδαφος της Σαντορίνης, η συγκεκριμένη ποικιλία φάβας καλλιεργείται εδώ και χιλιετίες, αποτελώντας θησαυρό της τοπικής κουζίνας.
Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε:
- Την κλασική συνταγή φάβας βήμα προς βήμα
- Δύο δημιουργικές παραλλαγές με καραμελωμένα κρεμμύδια & κάππαρη, καθώς και με ψητές ντομάτες & μάραθο
- Συμβουλές και μυστικά για να απογειώσετε αυτό το παραδοσιακό έδεσμα
Η Κλασική Συνταγή Φάβας Σαντορίνης (Αυθεντική)
Η κλασική συνταγή είναι απλή και βασίζεται σε λίγα, αλλά πολύ προσεκτικά επιλεγμένα υλικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα βελούδινο πουρέ με πλούσια γεύση που σερβίρεται συνήθως με ελαιόλαδο, λεμόνι και κρεμμύδι.
Υλικά:
- 250 γρ. φάβα Σαντορίνης
- 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 δαφνόφυλλο
- 60 ml ελαιόλαδο
- Χυμός από 1 λεμόνι
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 λίτρο νερό (περίπου)
Εκτέλεση:
- Ξεπλύνετε τη φάβα κάτω από τρεχούμενο νερό για να απομακρύνετε τυχόν ακαθαρσίες.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε τη φάβα, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το δαφνόφυλλο και το νερό.
- Φέρτε το μείγμα σε βρασμό, στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 40-50 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά και αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
- Όταν μαλακώσει πλήρως και το μείγμα έχει αποκτήσει παχύρρευστη υφή, αφαιρέστε το δαφνόφυλλο.
- Προσθέστε το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και πολτοποιήστε τη φάβα με ένα ραβδομπλέντερ ή περάστε την από το μύλο λαχανικών μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
- Προσθέστε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και ανακατέψτε καλά.
- Σερβίρετε την ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου, με έξτρα ελαιόλαδο και φέτες κρεμμυδιού από πάνω.
Η Κλασική συνταγή φάβας είναι ένα απλό και θρεπτικό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό, συνοδευτικό ή ακόμα και ως κύριο πιάτο μαζί με φρέσκο ψωμί. Ωστόσο, αν θέλετε να πειραματιστείτε, υπάρχουν διάφορες παραλλαγές που μπορείτε να δοκιμάσετε.
Παραλλαγή 1: Φάβα με Καραμελωμένα Κρεμμύδια και Κάπαρη
Ιδανική για: Πιο gourmet παρουσίαση και έντονο αρωματικό βάθος.
Τα καραμελωμένα κρεμμύδια φέρνουν γλυκύτητα και ισορροπούν υπέροχα με την αψάδα της κάππαρης. Το πιάτο αποκτά πολυπλοκότητα και μοναδικό χαρακτήρα.

Υλικά:
- Τα ίδια υλικά όπως η κλασική συνταγή, συν:
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη, ξεπλυμένη
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (για τα κρεμμύδια)
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Ετοιμάστε την όπως στην κλασική συνταγή και κρατήστε τη ζεστή.
- Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε τα κομμένα κρεμμύδια και τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά. Μαγειρέψτε τα κρεμμύδια αργά, ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Προσθέστε την κάπαρη και συνεχίστε να μαγειρεύετε για άλλα 2-3 λεπτά.
- Σερβίρετε τη φάβα σε ένα πιάτο και από πάνω προσθέστε τα καραμελωμένα κρεμμύδια και την κάπαρη. Μπορείτε να προσθέσετε και έξτρα ελαιόλαδο αν θέλετε.
Αυτή η παραλλαγή προσθέτει μια ιδιαίτερη γευστική διάσταση, με τη γλυκύτητα των κρεμμυδιών να αναδεικνύει την αλμύρα της κάππαρις. Είναι ιδανική για όσους θέλουν να δώσουν μια πιο gourmet πινελιά στο παραδοσιακό πιάτο.
Παραλλαγή 2: Φάβα με Ψητές Ντομάτες και Μάραθο
Ιδανική για: Καλοκαιρινές μέρες – δροσιστική και αρωματική.
Ο μάραθος δίνει νότες γλυκάνισου και οι ζουμερές ντομάτες φρεσκάδα, δημιουργώντας μια καλοκαιρινή εκδοχή της παραδοσιακής συνταγής.

Υλικά:
Τα ίδια υλικά όπως η κλασική συνταγή, συν:
- 4 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
- 1 κουταλάκι του γλυκού μάραθο (ή 1 μικρό φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες)
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (για το ψήσιμο)
- Μερικά κλωναράκια φρέσκο μάραθο για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
- Ετοιμάστε τη φάβα Σαντορίνης όπως στην κλασική συνταγή και κρατήστε τη ζεστή.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C.
- Απλώστε τις φέτες ντομάτας σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, αλάτι πιπέρι και πασπαλίστε με το μάραθο. Ραντίστε με ελαιόλαδο.
- Ψήστε τις ντομάτες στο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα στις άκρες.
- Σερβίρετε τη φάβα σε ένα πιάτο και από πάνω προσθέστε τις ψητές ντομάτες. Γαρνίρετε με φρέσκα κλωναράκια μάραθου και προσθέστε έξτρα ελαιόλαδο αν θέλετε.
Αυτή η παραλλαγή είναι ιδανική για τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ντομάτες είναι στην εποχή τους και γεμάτες γεύση. Η γλυκιά οξύτητα της ντομάτας σε συνδυασμό με το αρωματικό μάραθο προσφέρει μια δροσιστική νότα στη φάβα, δημιουργώντας ένα ελαφρύ και χορταστικό πιάτο.
Γευτείτε την Παράδοση με Αγνές Πρώτες Ύλες
Η επιτυχία κάθε συνταγής ξεκινά από την ποιότητα των υλικών. Στο Olive n Flower, θα βρείτε:
- Φάβα Σαντορίνης εξαιρετικής ποιότητας
- Φρέσκα βότανα και αρωματικά μπαχαρικά
- Φυσικά προϊόντα χωρίς πρόσθετα – κατευθείαν από τη φύση στο πιάτο σας
Δοκίμασε Αυτή τη Συνταγή με Φάβα από το Olive n Flower
Μην περιμένεις άλλο! Εξόπλισε την κουζίνα σου με αυθεντικά υλικά και ζήσε την εμπειρία της παραδοσιακής ελληνικής γεύσης όπως πρέπει.