Το Christmas Cake, γνωστό και ως Χριστουγεννιάτικο Κέικ, είναι μια γιορτινή λιχουδιά με βαθιές ρίζες στις παραδόσεις των Χριστουγέννων σε διάφορες χώρες. Πρόκειται για ένα πλούσιο κέικ που περιέχει αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά, και συχνά αρωματίζεται με αλκοόλ, όπως κονιάκ ή ρούμι. Αυτό το κέικ, το οποίο συναντάμε σε πολλές εκδοχές στην Ευρώπη, είναι ιδιαίτερα αγαπητό στην Αγγλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο, όπου κάθε περιοχή προσθέτει τη δική της πινελιά στη συνταγή.
Η κυπριακή εκδοχή του Χριστουγεννιάτικου Κέικ διακρίνεται για το άρωμα της κανέλας, του γαρίφαλου και του μοσχοκάρυδου, συστατικά που δίνουν μια ζεστή και πικάντικη νότα. Τα αποξηραμένα φρούτα –όπως σταφίδες, βερίκοκα και κράνμπερι – μαρινάρονται σε κονιάκ ή μπράντι από το προηγούμενο βράδυ, επιτρέποντας τους να απορροφήσουν τα αρώματα και να μαλακώσουν. Αυτή η διαδικασία όχι μόνο δίνει ιδιαίτερη γεύση αλλά συμβάλλει και στη διατήρηση του κέικ, καθιστώντας το ιδανικό για αποθήκευση για εβδομάδες, ή ακόμα και μήνες. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο «κάθεται» το κέικ, τόσο πιο πλούσια γίνεται η γεύση του.
Για πολλούς, το Χριστουγεννιάτικο Κέικ δεν είναι απλά ένα γλυκό. Η προετοιμασία του είναι μια ιεροτελεστία που φέρνει οικογένειες κοντά, ειδικά καθώς συνδέεται με την προσμονή των Χριστουγέννων. Το ψήσιμο του κέικ συμβολίζει την έναρξη των εορταστικών προετοιμασιών και γεμίζει το σπίτι με μυρωδιές που προκαλούν ζεστασιά και θαλπωρή.
Το Christmas Cake συχνά στολίζεται με άχνη ζάχαρη ή καλύπτεται με μαρσιππάν και γλάσο, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό και γιορτινό αποτέλεσμα. Κάθε κομμάτι αυτού του κέικ είναι γεμάτο με αρώματα και αναμνήσεις, υπενθυμίζοντας τη σημασία της παράδοσης και της οικογένειας, αξίες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη γιορτή των Χριστουγέννων.
Για την Κύπρο και άλλες χώρες, το Χριστουγεννιάτικο Κέικ είναι ένα γλυκό γεμάτο ιστορία και συναισθήματα, ένα σύμβολο της γιορτής και της αγάπης που μοιράζεται γύρω από το οικογενειακό τραπέζι.
Συνταγή
Η κυπριακή εκδοχή του Christmas Cake (Χριστουγεννιάτικο Κέικ) είναι πλούσια, με αρώματα μπαχαρικών και γεμάτη αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Παρακάτω θα βρεις μια παραδοσιακή συνταγή για κυπριακό Christmas Cake:
Υλικά
- 500 γρ. αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, βερίκοκα, φραγκοστάφυλα, κράνμπερι)
- 200 ml κονιάκ ή μπράντι
- 250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 250 γρ. ζάχαρη καστανή
- 5 μεγάλα αυγά
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού baking powder
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 100 γρ. αμύγδαλα ή καρύδια, χοντροκομμένα
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- Λίγη άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Μαρινάρισμα φρούτων:
- Βάζουμε τα αποξηραμένα φρούτα σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με το κονιάκ ή μπράντι.
- Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τα φρούτα να μαριναριστούν τουλάχιστον για 4-6 ώρες ή ιδανικά για μια νύχτα, ώστε να απορροφήσουν τα αρώματα του κονιάκ.
- Προετοιμασία του κέικ:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
- Στρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα (διάμετρος περίπου 22 εκ.) με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Χτύπημα βουτύρου και ζάχαρης:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφράτα και να αποκτήσουν ανοιχτό χρώμα.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Προσθήκη ξύσματων και μελιού:
- Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το ξύσμα λεμονιού και το μέλι στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά.
- Ξηρά υλικά:
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.
- Σύνθεση του μείγματος:
- Ψήσιμο:
- Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και το ισιώνουμε με τη σπάτουλα.
- Ψήνουμε το κέικ για 2-2.5 ώρες στους 150°C, ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα όταν την βάλουμε στο κέντρο του κέικ.
- Αν αρχίσει να σκουραίνει η επιφάνεια, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
- Σερβίρισμα:
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τελείως μέσα στη φόρμα.
- Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη πριν το σερβίρουμε.
Συμβουλές
- Το κέικ αυτό μπορεί να διατηρηθεί για αρκετές εβδομάδες, αν το αποθηκεύσουμε σε δροσερό μέρος και καλά τυλιγμένο. Η γεύση του γίνεται καλύτερη με τον χρόνο.
- Για extra άρωμα, μπορούμε να το «ποτίζουμε» ανά διαστήματα με λίγο επιπλέον κονιάκ.
Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα
Το άρθρο αυτό αποτελεί μια προσφορά του olivenflower.gr, που προσφέρει αξιόπιστη ενημέρωση και συνταγές εμπνευσμένες από την ελληνική παράδοση. Στο κατάστημα μας θα βρείτε καλλυντικά, σαπούνια, βότανα, έλαια, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια.