Οι σεφταλιές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά κυπριακά εδέσματα, γνωστές για τη ζουμερή γεύση τους και το άρωμα των μπαχαρικών. Παρακάτω θα βρεις μια αυθεντική συνταγή για σπιτικές σεφταλιές που θα λατρέψεις!
Παραδοσιακές Κυπριακές Σεφταλιές

Υλικά (για περίπου 10 σεφταλιές)
- 500 γρ. κιμάς (μισός χοιρινός – μισός μοσχαρίσιος)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 ντομάτα, τριμμένη
- 2 φέτες ψωμί μουλιασμένο και στραγγισμένο
- 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 κ.γ. κύμινο
- ½ κ.γ. κανέλα
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
- 1 αυγό (προαιρετικά για καλύτερη συνοχή)
- 10 κομμάτια μπόλια (αρνίσιο ή χοιρινό λίπος, καθαρισμένο)
Εκτέλεση
- Προετοιμασία της γέμισης: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, τη ντομάτα, το ψωμί, τον μαϊντανό, το κύμινο, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι. Αν θέλουμε, προσθέτουμε το αυγό για να δέσει καλύτερα το μείγμα. Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Προετοιμασία της μπόλιας: Ξεπλένουμε καλά τη μπόλια με χλιαρό νερό για να μαλακώσει. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια (περίπου 10×10 εκ.).
- Τύλιγμα: Παίρνουμε μια ποσότητα από τον κιμά και σχηματίζουμε ένα μικρό κυλινδρικό μπιφτέκι. Τοποθετούμε το κιμά πάνω σε ένα κομμάτι μπόλιας και τυλίγουμε σφιχτά ώστε να καλυφθεί πλήρως.
- Ψήσιμο:
- Στα κάρβουνα: Ψήνουμε τις σεφταλιές σε δυνατή φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά, γυρίζοντάς τες συχνά μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Στον φούρνο: Ψήνουμε στους 200°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανές εξωτερικά.

Σεφταλιές Κυπριακό πιάτο Σερβίρισμα
Σερβίρονται ζεστές μέσα σε πίτα με ντομάτα, αγγουράκι, κρεμμύδι και λίγο γιαούρτι ή ταχίνι. Συνοδεύονται τέλεια με χωριάτικη σαλάτα και πατάτες τηγανητές!
Καλή απόλαυση!
Add comment