Τα κολοκυθάκια γεμιστά είναι από τα πιο αγαπημένα πιάτα της Ελληνικής κουζίνας, συνδυάζουν τη φρεσκάδα των λαχανικών με τη γεύση του κιμά και των μυρωδικών. Συνταγή είναι ιδανική για κάθε εποχή και μπορεί να σερβιριστεί είτε ως κυρίως πιάτο είτε ως συνοδευτικό. Ξεκινάμε να τα ετοιμάσουμε!
Κολοκυθάκια Γεμιστά Υλικά
- 8 μεγάλα κολοκυθάκια
- 400 γρ. κιμά (μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες ή σκόρδο σκόνη
- 1/2 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
- 1 φλιτζάνι ντομάτα, τριμμένη
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό αποξηραμένο
- 2 κουταλιές της σούπας άνηθο αποξηραμένο
- Αλάτι Μεσολογγίου και πιπέρι μαύρο
- 1 αυγό
- 1 λεμόνι (χυμός)
- 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή νερό
Κολοκυθάκια γεμιστά Οδηγίες
Προετοιμασία
- Πλένετε τα κολοκυθάκια και κόβετε τις άκρες τους.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι ή κουτάλι, αδειάζετε την ψίχα από τα κολοκυθάκια, αφήνοντας περίπου 0,5 εκ. πάχος στο τοίχωμα. Κρατήστε την ψίχα στην άκρη για αργότερα.
Γέμιση
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
Ρίχνουμε το σκόρδο και τον κιμά, και σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα.
Προσθέστε την τριμμένη ντομάτα και ανακατέψτε.
Στη συνέχεια το ρύζι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατέψτε καλά.
Μαγειρέψτε τη γέμιση για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Γέμισμα
Γεμίστε τα κολοκυθάκια με το μείγμα του κιμά, αφήνοντας λίγο χώρο στο πάνω μέρος για να φουσκώσει το ρύζι.
Τοποθετήστε τα κολοκυθάκια σε μια κατσαρόλα ή ταψί, όρθια, και προσθέστε την ψίχα των κολοκυθιών.
Μαγείρεμα
Προσθέστε τον ζωμό λαχανικών ή το νερό στην κατσαρόλα, μέχρι να καλύψει τα κολοκυθάκια κατά το ήμισυ.
Καλύψτε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια και να μαγειρευτεί το ρύζι.
Αυγολέμονο
Σε ένα μπολ, χτυπήστε το αυγό με τον χυμό λεμονιού.
Προσθέστε σταδιακά λίγο από το ζεστό ζουμί της κατσαρόλας στο μείγμα αυγού, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψει.
Ρίξτε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακινήστε απαλά για να πάει παντού.
Σερβίρισμα
Σερβίρετε τα κολοκυθάκια ζεστά, περιχύνοντας με λίγη σάλτσα από την κατσαρόλα.
Γαρνίρετε με επιπλέον μαϊντανό αν θέλετε.
Συμβουλές
- Μπορείτε να προσθέσετε διαφορετικά μυρωδικά όπως δυόσμο ή βασιλικό για παραλλαγές στη γεύση.
- Αντί για κιμά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μανιτάρια για μια χορτοφαγική εκδοχή.
Τα κολοκυθάκια γεμιστά είναι ένα εξαιρετικό πιάτο που συνδυάζει γεύση και θρεπτικά συστατικά. Δοκιμάστε τη συνταγή αυτή και απολαύστε την με την οικογένεια και τους φίλους σας! Καλή όρεξη!
Leave a reply